Mungkin ramai yang tahu dan pernah makan sambal sotong, sotong goreng tepung, sotong masak merah, sotong masak kicap, sotong kunyit masak pedas dfan sebagainya. Namun....mungkin ramai yang tidak tahu adanya Ketupat Sotong. Masakan ini popular di Kelantan dan Terengganu. Rasanya...., amat sedap !!
Jom berkongsi Resepi ketupat Sotong ,,,,
Bahan-bahan :
1 kg sotong ( kata org, yg ada telur lg sedap)
250 gm pulut
garam
2 helai daun pandan
1/2 cawan air
Cara Membuatnya ;
1. Bersihkan sotong, masukkan pulut, satukan kepala dengan badan menggunakan lidi.
2. Masakkan gula merah dengan air dan tapiskan, kemudian masukkan ke dalam santan pekat.
3. Masukkan sedikit garam dan daun pandan.
4. Masukkan sotong ke dalam bahan-bahan tadi, masakkan sehingga sotong kembung.
Jom berkongsi Resepi ketupat Sotong ,,,,
Bahan-bahan :
1 kg sotong ( kata org, yg ada telur lg sedap)
250 gm pulut
garam
2 helai daun pandan
1/2 cawan air
Cara Membuatnya ;
1. Bersihkan sotong, masukkan pulut, satukan kepala dengan badan menggunakan lidi.
2. Masakkan gula merah dengan air dan tapiskan, kemudian masukkan ke dalam santan pekat.
3. Masukkan sedikit garam dan daun pandan.
4. Masukkan sotong ke dalam bahan-bahan tadi, masakkan sehingga sotong kembung.